Jack Welch

Jack Welch

Bu gün sizlere biyografisini tanıtacağımız özellikle bizim de severek okuduğumuz “kazanmak istiyorsanız” kitabının yazarı Jack Welch’dir.

 

Jack Welch, General Electric efsanesini yaratan isim. 21. yüzyılda geçerli olan yönetim ilkelerinin büyük bölümünün yaratıcısı ya da öncüsü. Geride tüm dünyayı sarsan yönetim ilkeleri ve piyasa değeri 400 milyar doları geçen bir şirket bırakarak emekli olduysa da efsanesi devam ediyor.

 
Jack Welch hayatın her alanında hep kazanan taraf oldu. Toplam 40 yıl boyunca çalıştığı ve adıyla özdeşleşen General Electric’de (GE) elde ettiği başarı ve yarattığı yönetim teknikleri Welch’in kazanmak konusunda ne kadar yetkin olduğunu ortaya koyuyor. Bu yıl piyasaya çıkan “Winning (Kazanmak)” Welch’in son kitabı. Yazarı kazanmaya böylesi odaklanmış biri olunca kitabın adının “Kazanmak” olması şaşırtıcı değil.

 

 

Welch 1960 yılında kimya mühendisi olarak GE’de çalışmaya başladı. 1981 yılında şirketin 121 yıllık tarihindeki sekizinci CEO oldu. 2001 Eylül ayında emekli olduğunda kendine özgü liderlik stratejileri ve esrarengiz içgüdüleriyle GE’nin piyasa değerini 13 milyar dolardan 400 milyar dolara çıkarmıştı.

 

 

Welch en değerli deneyimlerini, en büyük zaferlerini ve hatta en yıkıcı başarısızlıklarını anlattığı “Kazanmak”da yaşamda başarıya ulaştıran en gizli sırları açıklıyor. 2001’de yayımlanan otobiyografisi “Straight From The Gut (İçimden gelenler)” New York Times’ın en çok satanlar listesinde bir numaraya yerleştikten sonra Welch, üç yıl boyunca dünyanın çeşitli yerlerinde dolaşarak büyük küçük birçok şirkette çalışanlarla konuştu ve son kitabının altyapısını oluşturdu. Welch şu sıralar yazar olmanın yanı sıra Fortune’un seçtiği “En iyi 500 CEO” arasından oluşturulan küçük bir gruba danışmanlık yapıyor.

 
   

Hayata bakışı değişiyor

Welch, annesini bir kalp krizi sonucu kaybettikten sonra din konusunda inancını yitirdi. Ta ki 1995’de kendisi de kalp krizi geçirinceye kadar… Bu olaydan sonra Welch düzenli olarak kiliseye gitmeye, hayır işlerine daha fazla önem vermeye başladı. Welch, kitabının elde ettiği dört milyon dolarlık kazancı, devlet okullarında eğitime destek veren John Francis Welch Jr. kurumuna bağışladı.

 

Welch ve Suzy birbirlerine, Suzy’nin kendisiyle Harvard Business Review için yaptığı röportaj sırasında aşık oldu. Bu ilişki Welch’in evliliğine, Suzy’nin de Harvard Business Review dergisindeki editörlük işine mal oldu. Welch’in boşanma davası, avukatların emeklilik paketi hakkındaki detayları basına sızdırmaları üzerine büyük yankı uyandırdı. Eski eşine 350 milyon dolarlık bir nafaka ödeyen Welch’in konuyla ilgili yaptığı yorum da, yöneticilikteki yorum ve icraatları kadar ilginç; “Vermeseydim açgözlü diyeceklerdi, verdim, şimdi de niye verdi diye yorum yapıyorlar.”

 

Başarıya giden yol

 

Kazanmak Welch’i iş hayatı boyunca yönlendiren, başarıya götüren dört ana prensip üzerine kurulu; görevler ve değerler, açıksözlülük, ayrı tutma, ifade etme ve saygınlık. Welch bu prensipleri hikayelerle ve gerçek deneyimlerle okuyucuya anlatıyor. Welch, “ayrı tutma” felsefesiyle eleştirilere hedef olmasına karşın iyi bir yöntem olduğunu vurgulamak için kitabının bir bölümünü bu felsefeye ayırmış. Efsane yönetici, 1980’de birçok işçiyi işten çıkarmak zorunda kalmasının insanların onun hakkında kötü düşünmesine neden olmadığını söylüyor çünkü 1990’da birçok şirket işçi çıkarırken GE işçi alıyordu. Welch insanların bu prensibi kabaca “sırala ve at” olarak tanımlamasını doğru bulmuyor. Çünkü başarıya giden en önemli yollardan birinin insanın nerede durduğunu bilmesi ve ayırt etme prensibini kullanması olduğunu düşünüyor. Yöntemin çok faydalı olduğunu vurguluyor. Bu pencereden bakıldığında Welch’e göre yüzde 20 oranındaki en iyilerin teşvik edilmesi, çoğunluk açısından önem taşıyan ve yüzde 70 oranıyla ortada kalan grubun korunması, fakat yüzde 10 oranıyla en altta kalan grubun işten çıkarılması gerekiyor.

 

 

Kitabın geri kalanı üç bölüme ayrılıyor. Birinci bölümde şirket nasıl yönetilir, iyi bir lider nasıl olunur, iyi çalışanlarla nasıl aynı takımda yer alınır gibi sorular yanıt buluyor. İkinci bölümde iyi bir strateji, iyi bir bütçe bulmak gibi konulardan söz ederek insanın kendisiyle olan rekabeti anlatılıyor. Çok istediği Honeywell-GE birleşmesi için emekliliğini bile ertelemesine rağmen bu birleşmenin başarısızlıkla sonuçlanmasını engelleyemeyen Welch, bu bölümde birleşilen şirketle sorun çıkmadan yaşamak gibi konulara yer veriyor. Üçüncü bölüm tamamen kariyerle ilgili. Doğru işi bulmak, terfi etmek için en iyi yol gibi konuları içeriyor. Kitapta ayrıca iş ve özel yaşamı dengelemek üzerine de bir bölüm yer alıyor.

 
   

“Her şeyin başı kendin gibi olmak”

Welch’e göre başarıya ulaşmak tutkulu olmaktan geçiyor. Tutkunun içten geldiğini, bütünlük ve kendine güvenle birleştiği zaman mutlaka başarıya ulaşılacağını söylüyor. “Kekeliyorum, kısayım, kelim ama kendimi çok iyi hissediyorum” diyen Welch, başarıya giden en önemli yolun insanın kendisi gibi olmasından geçtiğini söylüyor.

 

360 derece değerlendirme sisteminin başarı için önemini vurgulayan Welch, evde kendileri için çalışan kişilere bile bunu uyguluyor. Onların neleri iyi yaptıkları, neleri geliştirebilecekleri üzerine yazdığı performans değerlendirmeleri var. Aynı zamanda onlardan da geribildirim aldığını vurguluyor. İşte ve hayatta bu değerlendirmeyi yapmak için açıklık ve samimiyet gerektiğine de dikkat çekiyor.

 

Öncü bir lider

Welch 1980’lerin başında küresel ekonominin hızla genişleyen vizyonundan yararlanmak için ilk harekete geçen CEO’lardan biri. General Electric’in rakiplerinin sadece Amerikan şirketleri olmadığını fark eden Welch, küreselleşme pek çok işadamı için yabancı bir kavramken, küresel stratejisini çoktan belirlemişti. 1985-1995 yılları arasında GE’nin ABD dışından elde ettiği gelirleri yüzde 20’den yüzde 38’e çıkarmayı başardı. 1997’nin sonuna kadar bu rakam yüzde 42’ye yükselmişti. 2001’de görevinden ayrılmadan önce yerine geçecek Jeffrey Immelt’i bulmak için çok sayıda değerlendirme yapan Welch, bu değerlendirmeye verdiği önemi emekliliğinden tam 8 yıl önceki, “Yerime geçecek kişiyi seçmek, şu andan itibaren alacağım en önemli karardır. Hemen her gün düşüncelerimin büyük kısmını bu konu işgal ediyor” sözüyle ifade ediyor.

 
   

Welch başka bir seçeneği daha olsaydı profesyonel bir golf oyuncusu olmayı tercih edecek kadar sıkı bir golf tutkunu. Golfü iş hayatıyla özdeşleştiren Welch, mükemmelin arandığı bir oyun olduğu için golfün insana kazanmayı ve kaybetmeyi öğrettiğini; bu yüzden faydalı olduğunu söylüyor. Hayatındaki en kalıcı arkadaşlıklarını golf ortamında oluşturduğuna dikkat çekiyor.

 

“Kazanmak” üstüne internet sitesi

Welch’in Kazanmak isimli kitabı için açtığı bir internet sitesi de bulunuyor. Burada medyada çıkan haberler, kitabın içeriği, kendisinin ve eşinin biyografisi, kendilerine ulaşılabilecek adresler ve kitabı sipariş vermek için bir bağlantı adresine yer veriliyor. Yönetim tekniklerinin, küreselleşmenin ve değişim stratejisinin öncüsü olan Welch, emekliliğinden sonra bile adından sıkça söz ettirmeye devam ediyor. Gerek danışmanlık yapmaya başlaması gerekse yazdığı kitaplarıyla uzun süre daha adından söz ettireceği kesin.

 
   

Kazanmak için

1. İyi bir lider olmak,
2. Takımının seviyesini yükseltmek,
3. İnsanların vizyonu sadece anlamakla kalmayıp onu yaşamasını, hissetmesini sağlamak,
4. Herkese ve her şeye iyimser yaklaşmak ve olumlu enerji yaymak,
5. Açıksözlülükle güven kurmak, şeffaflık oluşturmak,
6. Benimsenmeyen kararları almak için cesaretli olmak,
7. Şüpheleri sınırlandıran şeylerin üstüne merakla gitmek ve incelemek,
8. Risk alabilmeyi teşvik etmek,
9. Kutlama yapabilmek gerek.

Kaynaklar:Wikipedia,vsdergi.com,kitap siteleri

Bir önceki yazımız olan Muhammet Bozdağ başlıklı makalemizde dr muhammed bozdağ, muhammed bozdağ ve muhammed bozdağ kimdir hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ