Türk Firmaları Neden Globalleşemiyor
Bu günki yazımı 15 Yıllık Tecrübeler neticesinde sık sık karşılaştığım bir soru üzerine yazma gereği hissettim.Özellikle 2010 yılından bu yana Açılan ve Kapanan bir Çok Türk firması olması bazılarınında bire bir bildiğimden dolayı hem kapanma nedenleri hem de başarılı olma gereklerini bir kaç başlık altında toplayalım.
Yetersiz Sermaye
Maalesef 5,10 bin tl kazanan Liderlerin vazgeçilmez kendi firmalarını kurma hayali,Yetersiz sermaye ile kurulan şirketlerin ,Kurdukları Şirketlerini, Üyelerden Aldıkları parayla Büyütme hayalleri sonlarını getirmiştir.Oysa kurumsal bakış açısına sahip bir girişimci tüm girişimini öncelikli olarak Ana sermaye ile Başlatır.
Kurumsallaşamama
Newtork Marketing sektöründe Saha Liderliği yapmak ile Şirket yönetmek çok farklıdır.Şirket Yöneticisi olarak Sahayı Network Lideri Gibi algılayarak hareket ederseniz maalesef bakış açınız eksik kalır,Aynı Şekilde sektörü hiç bilmeyen bir şirket yöneticisin Sahaya Patron gibi davranması da aynı eksiklikten kaynaklıdır.Buda Şirketin Kurumsallaşma adına önündeki en önemli engeldir.
Şirket Yetkilileri
Network Marketing te yer Alan Şirket Üst Düzey Yöneticilerinin Sektörü Bilmesi Kesinlikle faydalı bir yaklaşımdır.Fakat Hayatında hiç bir şirket yöneticiliği yapmamış bir kişininde sadece Network Marketing Sektörünü biliyor,diye yetkilendirilmeside risklidir.Bir Çok Yerli Girişimin Batış nedenlerinin başında gelmektedir.Başarılı olmak için ise 2 sektörüde bilen hem Şirket Yöneticiliği Yapmış,Hem de Network Tecrübesi Olan Bir Yönetici Vizyonu daha iyi görecektir.
Kazanç Planı İle Oynamak
En Büyük Yapılan Yanlışlardan biride Şirket Bebek seviyesindeyken hazırlanan bir kazanç planının ,daha sonra ilerlemeden sonra Çok kazandırıyoruz mantığı ile sürekli oynayarak daha az prim verme gayreti ile Kazanç planıyla sıkca oynamak çok riskli bir yaklaşımdır.Oysa bir çok yabancı kurumsal firmalar yıllardır,Aynı plana sadık kalarak hizmet veriyorlar ve Başarılı Şekilde Devam Ediyorlar.
Liderlerle İlişki
Son Olarak Belkide en önemli kriterlerden biridir Liderlerle İlişki,Çünkü tüm organizasyonunuza yön veren Şirket Değerini Sahaya en iyi şekilde yansıtması gereken liderlerdir.Burda 3 konu yine devreye giriyor.
1-Liderler Sizin Çalışanınız Değildir
Network Marketing işini Ekonomik ve patronsuz bir iş olarak Tüm firmaların sahaya anlattığını düşünürsek,Bir Şirket patronunun Liderlere Patron değil iş ortağı gözüyle bakması gerekir.Bu Hatadan dolayı kapanan örnek bir çok firma vardır.
2-Liderlere Bağımlı Olmak
Bir Diğer ince ve hassas konu ise firmanızdaki bir kaç lidere her türlü koşulsuz bağlı kalmak,Birinci neden gibi buda ayrı bir hata olacaktır,Firma olarak firmanın vizyonu kurumsallığı tüm Üyelerin firmaya olan sadakatini en üst düzeyde tutmaldır.
3-Liderleri Yok Saymak
Sahada tüm enerjisini gecesini gündüzünü bu işe ayırarak geçiren hayalleri ve hedefleri için uzun süre pasif gelire kavuşmak için yıllarını veren Liderleri Yoksa Saymak,Firmanızın danışmanlarının tamamen şirket gücü ile yapıldığı yanılgısına düşerek bunu Liderlere sert bir şekilde hissettirmeniz,Çok kısa sürede firmanızı büyüten Liderlerin Aynı şekilde Tavsiye pazarlama gücü ile Firmanızın Çökertebileceği Riskini Göze Almanız Demektir.
Bu 3 madde ciddi şekilde harmanlarak Liderlerinizle İş Ortağı Seviyesinde Kalmanız,Firmanızın Onlara Bağımlı Olmayacağı Kadar Güçlü Hissettirmeniz,Saha da onların harcadığı ve Sahadaki Hakimiyetlerini Es geçmeyerek Onlara olan güvenizi Hissettirmeniz,İşinizi ve Şirketinizin Büyümesini Daha da Kolaylaştıracaktır.
Sonuç Olarak Özellikle yeni kurulan firmalara bu konudaki kriterlere çok dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarı yapmalıyım.Son dönemde arkasında kurumsal bir yapısıda olan(hunca,farmasi,ersağ,incir,) bir çok Türk firması bunu başararak globalleşme adına adımlar atmaktadır.Bir çok firmada kendini bu konuda geliştirmektedir.Eğer bu sektörde yer alacaksınız ve Kurumsal bir firma olarak devam etmek istiyorsanız ,Yeterli Sermaye ve Diğer Başarı kriterlerini dikkate almadan atılmayın.Yoksa Hem Kendinize Hem de Sektörün adının Lekelenmesine katkınız çok fazla olacaktır.
Saygılarımla
Fatih Yavuz
Uzman Networker
https://www.facebook.com/faazbey
Copyright © 2016 Network Marketing Türkiye. Tüm hakları saklıdır.
Bir önceki yazımız olan Network Marketing ve Sponsorluk başlıklı makalemizde ağ pazarlama, doğrudan satış ve network marketing hakkında bilgiler verilmektedir.
Kesinlikle Doğru Bir Yazı Ama saydığınız bazı Türk firmalarıda maalesef aynı hataları yapıyor,Liderlere siz yapmadınız biz yaptık havasına giriyorlar,Liderlerin sahanın motivasyonu düşüyor ve İnsanlar başka arayışlara gidiyorlar,Ondan sonra hatalarının farkına varıyorlar,Ama iş işten geçiyor,Aslında bir çok amiyane tabirler var ya,köprüdeyken sana güven veriyorlar,Sonra her şeyi biz yaptık diyorlar