Ürünle Network Marketingi Ponziye Çevirenler
Başlığı okurken şunu duyabiliyorum,Ürün Networkününde Ponzisi mi olur,Çok gayet olur,Son dönemde bu çok yaygın olarak kullanılan bir sistem,bununla alakalı aslında benzer bir makale 2011 yılında burada yazmıştım.
Ülkemizde malum son 3 senede büyük mağduriyetler oluştu ve birçok insan ciddi anlamda hem prestij hem zaman hem de para kaybetti.Özellikle hatalarından dönenlerin bir çoğu gerçek networkün üründe olduğunun kanısına vardı.
Peki Bu Ne Kadar Doğru?
Doğruluk payı tabikide çok yüksek ama günümüzün dijitalleştiği ortamda ürün derken ürünü muhakkak fiziksel olarak algılamamak gerekir,Bu gün kullandığımız internet,sigorta,tv abonelikleri ve buna benzer yüzbinlerce bir değer oluşturmuş dijital ürünler vardır.Gelelim asıl konumuza ürün fiziksel de olsa bunu pek güzel ponziye çeviren maalesef firma sayısı çok fazladır.
Geçmişte gelen network marketingin ilk eğitimlerinde anlatılan ana bir şema vardır.Network Marketing aradan bayi,toptancı,vs çıkararak kari’nın tamamını sizlerle paylaşıyor.Bu çok sık anlatılan ve varsayılan başlangınç sistemidir.
Gerçekte bunu uygulayan firmalar olmakla beraber bunla uzaktan yakından alakası olmayan firmalar vardır.Örnek bir network firması kuruyorsunuz ve kendinize bir yol haritası çiziyorsunuz,Asıl ulaşmak istediğiniz nokta insanlara fayda sağlayan ürettiğiniz ürünün son tüketiciye network marketing aracılığıyla uygun fiyata gitmesi ve bunun sonucunda da reklam,bayi vs ayıracağınız bütçeyi prim olarak dağıtmaksa,sizin ürününüz piyasada muadil yada eş değer üründen daha uygun olmalıdır.Normalde mantıkta işleyişte bu şekildedir.
Fakat sizin ve firmanızın tek amacı hızla büyük bir network kurup para toplamaksa çok para dağıttığını iddia eden bir sistem kurup piyasada 5 tl ye satılan sabunu 50 tlye satmak yada yurt dışında 0,1 cente satılan x bir ürünü altın suya batırılmış diye 250 tlye satmak ve sonrasında da %90 prim dağıttığını iddia etmek ve bunun serbest piyasa olduğunu söylerek yaptığınızın doğru olduğunu iddia etmek,bu bir network marketing değildir.
Bu arkadaşlar tam manasıyla işi yasalara uydurup ponzinin alasını yapmaktır.Örnek klasik ortada bir şey olmayan bir ponzide 40 tl giriş ücreti alarak 35 tlsini dağıtıyor.Peki 5 tllik sabunu 50 tlye satan kişi 40 tl dağıtıyorsa burda sabun sadece bir araç bu firma aslında 40 ttlik ponzi kurmuş firmayla aynı anlayış ve mantıkla çalışıyor.
Burada Bahsedilmek istenilende şuda unutulmamalıdır.Ürün muadili yok benzersiz ve tek ise o ürünün fiyatını ve ederini belirleyen faktörler değişebilmektedir.Yani bu gün kuruşun bile altında üretilen bir ürün perakende olarakta 1 tlye satılabilmektedir.Bu sadece Network Marketing piyasasında yoktur normal piyasada da vardır,Eğer ürün benzersiz ve insanlara sağladığı fayda ve dönüşümü gerçekten değer ve etkili ise maliyet kısmı o zaman çok sorgulanamaz.
Sonuç olarak arkadaşlar devamlılık açısından ileride yine pasiflikle alakalı bir makale yazacağım.Şunu söylemek istiyorum.Sadece pakete dayalı son tüketiciyi ve ürün satışını ve sirkülasyonunu hedeflemeyen bir firma da çalışırsanız sadece hızlı para kazanır ve sonrasında hızlı çevre kaybedersiniz.Bu tarz firmalarda hızlan kapanır.Zaten sıkı takipcimizseni sitemizde paylaşıpta kapanan bir çok ürün firması göreceksiniz.
Hata insanlara en pahalı maliyeti olan bir eğitimdir.Bunu bizler 20 senelik network marketing tecrübesi içerisinde çok yaşadık,Fiziki ürün dijital ürün farketmez zamanla oluşan gerçek ticaretten dönen ve devamlılığı olan sistem mi,yoksa hızlı kazandıran ama sonu belli olmayan sistemler mi karar sizin,o yüzden bu muazzam sektörde geleceği hedefleyenler bu analizi iyi yapmalıdır.
Saygılarımla
Fatih Yavuz
Uzman Networker
https://www.facebook.com/faazbey
Copyright © 2019 Network Marketing Türkiye. Tüm hakları saklıdır.
Bir önceki yazımız olan Network Marketing'te Doğru Sponsorluk başlıklı makalemizde network marketing, network marketing doğru sponsorluk ve network marketing sponsor seçimi hakkında bilgiler verilmektedir.